De jungle binnen de Jeugdzorg

De jungle blog

Mijn opdrachten bij gzicht bestaan regelmatig uit het oplossen van problemen binnen de Jeugdzorg, dus vóór de jeugd. Dit kan direct bij een zorgaanbieder zijn, maar ook bij een ROC, gemeente of overheidsinstantie. Vaak is de inhoud van de opdracht van bestuurlijke en procesmatige aard. Daar gebruik ik tools bij, die mij handvaten bieden en structuur geven. Ik teken, gebruik praatplaten of gebruik de befaamde balkenplanning.

Iedereen die mij kent, weet dat ik van nature ideeën genereer en dat ik helemaal niet zo van kaders houd. Ik ervaar dat ik door mijn creativiteit beter kan aansluiten bij twijfelende medewerkers binnen organisaties. De groep die worstelt met de vraag of ze het goede doen, de prioriteiten op orde hebben en het juiste pad bewandelen.

Als projectleider in de jeugdzorg kom ik namelijk veel onzekerheid tegen, collega’s met veel vragen. Eigenlijk allemaal helden met het hart op de juiste plek. Iedereen heeft dezelfde vragen: Loop ik wel de goede kant op en volg ik het juiste pad? Helden lopen tegen elkaar op, komen zichzelf tegen. Vaak ontstaan er door hun gedrevenheid conflicten op inhoud of het proces. Niemand weet meer wat het juiste is om te doen. Ik soms ook niet.. Er doen zoveel partners mee die politieke taal uitslaan of partners die direct met de kinderen werken. Dat betekent soms dat uitspraken vaag blijven en op andere momenten weer heel concreet zijn.

Wat betekenen al die termen, hoe werkt het financieel?

Ook ik heb me vaak onzeker gevoeld in de jungle van de Jeugdzorg, al die afkortingen en uitdrukkingen, waardoor je door het bos de (palm)bomen niet meer ziet. Ik twijfelde aan mijzelf. Ben ik wel met het juiste bezig? Wat betekenen al die termen? Hoe werkt het financieel? En wat kan inhoudelijk nog worden verbeterd? Maar ik realiseerde me tegelijkertijd waar ik het voor deed en doe; ‘It’s all about the kids’. Ik zag steeds meer in dat mijn werk direct gevolgen had en heeft voor kinderen. Dat motiveerde mij enorm.

Goed projectmanagement draagt bij aan goede zorg

Bij een nieuwe klus kom ik mezelf altijd weer tegen, maar de hersteldrang helpt om het onzekere zekerder te maken. Ik probeer een stukje ontspanning te brengen binnen de organisatie en dan de rust te vinden om onduidelijkheden helder te maken en problemen op te lossen. Dat betekent soms streng zijn en door issues heen breken. De bottlenecks en kruispunten moeten we samen definiëren.

Vervolgens neem ik collega’s graag mee op het uitgestippelde pad. Door goed projectmanagement in te zetten, kunnen organisaties beter omgaan met de jungle binnen de Jeugdzorg en kunnen zij hun zorg voor jeugd efficiënter en effectiever inzetten en aanbieden. Dit zodat zij kinderen kunnen helpen die het nodig hebben. Als reminder staat er een bord in mijn atelier. Daar staat op ‘It’s all about the kids’. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij!

Heb ook jij een knelpunt of probleem binnen de Jeugdzorg? Ik praat er graag met je over door. Laten we kijken hoe we door heldere kaders en scherp projectmanagement elk inhoudelijk knelpunt of probleem kunnen ombuigen tot een oplossing! Benieuwd hoe? Bel me of stuur een bericht, ik ga graag met je in gesprek.

Deel deze post: