Ontdek moderne sturingsmodellen voor meer grip op je business

Yvon Homma

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg” – Albert Einstein

Tijd voor iets nieuws?
De jaarrekening van 2023 is klaar en het eerste kwartaal is afgesloten; de start van het jaar is gemaakt. Wanneer er nog wordt gewerkt met begrotingen, is het tijd om alvast naar het nieuwe jaar te gaan kijken. De traditionele begroting is niet langer de enige manier om je organisatie te sturen. Met een rolling forecast of sturing op KPI’s kun je je organisatie flexibeler, efficiënter en doelgerichter sturen. Is het tijd om afscheid te nemen van je begroting?

Naast organisaties die werken met een begroting, zien wij ook voorbeelden van organisaties waar gewerkt worden met een rolling forecast of KPI’s (Key Performance Indicators) met normen. We zetten graag de voor- en nadelen op een rijtje.

Een rolling forecast: dynamisch en toekomstgericht
Een rolling forecast is een dynamisch alternatief voor de traditionele begroting. De forecast wordt continu bijgesteld op basis van nieuwe informatie, waardoor je altijd een up-to-date beeld hebt van je financiële situatie. Dit geeft je meer grip op je organisatie en je kunt sneller inspelen op veranderingen.

Voordelen van een rolling forecast:

  • Realistischer: Een rolling forecast is realistischer dan een begroting, omdat deze voortdurend wordt bijgesteld met nieuwe informatie.
  • Flexibeler: Met een rolling forecast kun je je plannen sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden.
  • Meer inzicht: Een rolling forecast geeft je meer inzicht in je financiële performance, waardoor je betere beslissingen kunt nemen.
  • Toekomstgericht: Een rolling forecast focust zich op de toekomst, wat essentieel is om je doelstellingen te behalen. Met een rolling forecast kan je twee tot drie jaar vooruitkijken. Hierdoor kan je beter inspelen op de ontwikkelingen en eerder interventies plegen om jouw organisatie in control te krijgen en te houden.

Wil jij de volgende stap zetten? Focus op wat echt belangrijk is
Naast een rolling forecast kun je ook sturen op Key Performance Indicators (KPI’s) met organisatie specifieke normen. KPI’s zijn meetbare indicatoren die de prestaties van je organisatie op verschillende gebieden weergeven. Door te sturen op KPI’s kun je je focussen op wat echt belangrijk is voor je organisatie.

Denk aan KPI’s als bedbezetting, productiviteit, ziekteverzuim, rendement op zorg en rendement op vastgoed. Telkens wordt de realisatie afgezet tegen de norm om te bepalen hoe goed de organisatie in control is. Het voordeel van het sturen op KPI’s is dat je niet hoeft te wachten op maandafsluitingen voordat de informatie beschikbaar wordt. Iedere dag is de meest actuele data beschikbaar en op ieder moment kan er bijgestuurd worden.

Voordelen van sturing op KPI’s:

  • Focus: Sturing op KPI’s helpt je om je te focussen op de belangrijkste aspecten van je organisatie.
  • Transparantie: KPI’s maken de prestaties van je organisatie transparant, waardoor je ze makkelijker kunt verbeteren.
  • Motivatie: KPI’s kunnen medewerkers motiveren om betere prestaties te leveren.

Wat is er nodig om jouw business in control te houden?
De beste methode voor jouw organisatie hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van je organisatie, de complexiteit van je activiteiten en de mate van verandering in je markt.

Ongeacht de keuze voor een sturingsmodel, het principe blijft dat de basis op orde moet zijn. Definities moeten duidelijk en bekend zijn en geen vragen meer opleveren. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn de doorbelastingen van overheadkosten en de splitsing tussen zorg en vastgoed. Ook de boekhouding moet zuiver zijn met een heldere grootboek- en kostenplaatsstructuur passend bij de rapportage wensen. Als de basis op orde is, kan het gesprek worden gevoerd over de resultaten in plaats van over de verdeling. Er kunnen acties bedacht worden om de resultaten te verbeteren.

Waarom zou je nu aan de slag gaan?

  • Geef gehoor aan het gevoel dat het beter kan. Zonder actie komt de gewenste verbetering nooit tot uiting.
  • Vooruitzien is regeren. Vooruitkijken vanuit een strategie helpt om jouw business meer in control te laten zijn in plaats van je te laten leiden door de waan van de dag.
  • De zomerperiode is de perfecte tijd om met benen op tafel na te denken wat er beter kan. Vergeet ook niet om in actie te komen.

Is je huidige manier van sturen niet langer effectief? Dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Laat je eens vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden van een rolling forecast of sturing op KPI’s.

Tijd voor actie!
Ontdek welk sturingsmodel het beste past bij jouw organisatie. Onze adviseurs Jesse, Yvon of Mart helpen je graag met een vrijblijvende sparsessie om zo je business nóg meer in control te krijgen.

Laat je inspireren en ga op zoek naar een nieuwe, frisse manier van sturen!

Wil je nog meer lezen over de kaderbrief en het meerjarenmodel? Lees dan onze blog ‘De kaders schetsen’.

Deel deze post: