Een terugblik op groei
Zeven jaar heb ik met passie gewerkt bij gzicht en het bracht me een avontuurlijke reis van persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. De zeven jaren doen mij direct denken aan het concept van de ‘zevenjaarcyclus’. Deze cyclus symboliseert de periode van persoonlijke groei door allerlei veranderingen waar we als mens doorheen gaan. gzicht was voor mij niet zomaar een plek om te werken; het werd een belangrijk onderdeel van mijn eigen groeipad. In deze blog kijk ik terug op mijn zevenjarige avontuur als adviseur en de impact die het heeft gehad op mijn groei.
“Toen ik mijn carrière bij gzicht begon, had ik geen idee wat me te wachten stond. gzicht is meer dan alleen werk; het is een plek waar ik kon groeien en mijn vaardigheden kon aanscherpen”.
Startfase | Fundament leggen
Tijdens mijn studie en de eerste stappen in mijn carrière werd ik enthousiast van het adviesvak. Ik wilde niet aan de zijlijn staan, maar actief deelnemen aan discussies over organisatieprocessen en vooral de kansen voor verbetering aangeven. Toen ik bij gzicht begon, ik kon niet wachten om advies te geven, maar waar begin je?
Gewapend met wat werkervaring en zowel een diploma bedrijfskunde als control op zak, was ik klaar om mijn carrière te starten. Al snel besefte ik dat het in de praktijk brengen van mijn kennis meer vroeg dan ik in de collegebanken had geleerd. Ik ontdekte dat ik sectorspecifieke kennis en ervaring miste. In de eerste maanden realiseerde ik me dat ik deze kennis het snelste opdeed door zonder aarzeling in het diepe te springen. Mijn onbewuste verwachting dat ik met die sprong meteen de beste prestaties zou neerzetten, moest ik leren loslaten.
Leerfase | Competenties opbouwen
Om een betere adviseur te worden, werd ik aangemoedigd om te bouwen op mijn bestaande kennis en vooral vragen te stellen over wat ik nog niet wist. “Learning on the job” kreeg hierdoor voor mij betekenis. Mijn collega’s vertelden mij hoe ik de complexiteit van de zorgbekostiging op onderdelen kon ontrafelen. En ik kreeg meer vertrouwen in mezelf als adviseur. De naar mijn verwachting meest domme vragen, bleken vaak verrassende inzichten op te leveren. Daardoor leerde ik het belang om nieuwsgierig te blijven. Af en toe jezelf de vraag stellen: “Wat als ik het (nog) niet weet?” werd een waardevolle gewoonte.
Middenfase | Groei en ontwikkeling
Als adviseur komen uiteenlopende opdrachten voorbij. Niet ieder onderwerp sprak mij evenveel aan. Toch wilde ik alles een kans geven en zo werd ik verrast door interessante inzichten, zelfs bij onderwerpen die eerst saai leken.
Het adviseurschap voedde mijn leergierigheid. De variatie kon ik samen met collega’s vinden in de wisseling van rol, inhoud en klantomgeving. Tegelijkertijd vroegen de wisselingen een zekere mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het was een ontdekkingstocht waarbij ik ook de uitdagingen van voortdurende verandering leerde kennen. Mijn groei en ontwikkeling als adviseur gingen hand in hand met de ongemakken die hierbij kwamen kijken.
Exploratiefase | Identiteit en doelen
Iedere dag kon ik nieuwe dingen leren. Eerst had ik het beeld dat na een paar jaar veel van mijn werk bekend terrein zou zijn. Ik heb moeten leren dat het werkveld zoveel interessants op inhoud, proces en gedrag bevat, dat ik niet uitgeleerd kan raken. Dit besef gaf me een geruststellend gevoel en stelde me in staat om mijn rol als adviseur stap voor stap te verbeteren.
In trainingen heb ik intensief gewerkt aan het ontwikkelen van mijn kwaliteiten en het omgaan met mijn valkuilen. De afwisseling tussen trainingen en diverse opdrachten inspireerde me keer op keer om nieuwe dingen uit te proberen. Soms alleen, soms samen, soms bij gzicht en soms bij de klant. Ik moest er regelmatig voor uit mijn comfortzone stappen, maar geloof me, het wennen aan dat gevoel van ongemak heeft me uiteindelijk sterker gemaakt.
Consolidatie fase | Verdere specialisatie en verbinding
Ik praat graag. En als adviseur voer je nu eenmaal veel gesprekken. Wat ik geleerd heb, draait om de hoeveelheid woorden die je gebruikt, maar om de inhoud van wat je zegt. Verbinding is een belangrijke kernwaarde voor gzicht. En die verbinding kan alleen ontstaan als je goed luistert. Wat wordt er gezegd? En misschien nog belangrijker, wat wordt er niet gezegd?
Mijn ambitie zorgde ervoor dat ik resultaten wilde behalen. Ik moest dan ook de nodige keren op mijn handen gaan zitten. Naarmate mijn kennis en ervaring groeiden, kreeg ik meer ruimte om aandacht te besteden aan de manier waarop ik mijn werk uitvoerde. Hierdoor kon ik sneller en beter verbinding maken met anderen, wat resulteerde in succesvolle samenwerkingen.
Bij gzicht ontdekte ik dat je soms alleen sneller kunt gaan, maar dat je samen verder komt. Tegeltjeswijsheid die ik koester.
Bijdragende fase | Bijdragen aan het team en organisatie
In de verschillende opdrachten deelde ik mijn opgedane kennis met het team. En samen met collega’s organiseerde we intern kennissessies. Op die manier ontstond er een concreet traject om als startende adviseur te leren van de kennis en ervaring van experts.
In de verschillende opdrachten deelde ik mijn opgedane kennis met het team. Op die manier ontstond er een concreet traject de ontwikkeling van startende adviseurs.
Gedurende de jaren ontstond er een warm netwerk rondom mij en gzicht. Dit bood mij de kans om steeds meer verbanden te leggen tussen de geleerde lessen en zowel interne als externe collega’s met elkaar te verbinden.
Reflectiefase | Mentorschap en leiderschap
In deze reis van zeven jaar kijk ik met veel dankbaarheid terug op mooie herinneringen en waardevolle momenten met inspirerende (oud-)collega’s. Ik heb bij gzicht de ruimte ervaren om mijzelf te zijn. Ik heb geleerd dat fouten maken een onvermijdelijk en waardevol onderdeel is van het leerproces. Ook al was dat op het moment zelf niet altijd even plezierig is. Ik omarm de inzichten en groei die eruit voortvloeien.
In dit proces van zelfontdekking heb ik geleerd om achterover te leunen, vragen te stellen, te luisteren vanuit pure nieuwsgierigheid, lef te tonen en hulp durven vragen.
Dat maakt dat ik mijzelf blijf aanmoedigen om steeds in het diepe te blijven springen. Voordat ik spring neem ik nu bewust de tijd om te reflecteren op mijn doelen, op de ‘waarom’ achter mijn acties, en op wat ze brengen en vragen. Wat drijft jou om te doen wat je doet?
Ben jij klaar voor een frisse start in het nieuwe jaar? Ontdek de mogelijkheden en begin bij ons jouw avontuur!
Neem contact met ons op of solliciteer nu