Wat doe jij dan eigenlijk als adviseur?

Noortje Zomer
Wat doe je dan als adviseur

‘Wat doe jij eigenlijk voor werk?’, een vraag die regelmatig wordt gesteld. Ik ben adviseur, maar tja… hoe leg ik uit wat ik dan precies doe? Mijn werk bestaat uit allerlei functies binnen één baan. Ik werk bij gzicht in Ede, maar ben ook vaak bij diverse zorgorganisaties in Nederland aan de slag. Ik doe interim-opdrachten, maar ook advies- en projectopdrachten. Oh, en binnen mijn werk solliciteer ik ook nog weleens om te werken als interim-adviseur.

Hmm, knap lastig om uit te leggen wat mijn werk nu precies inhoudt. Niet alleen omdat ik met verschillende ‘banen’ tegelijkertijd bezig kan zijn, maar ook omdat wat ik waar doe, per dag heel erg kan verschillen of elk half jaar anders kan zijn. In deze blog mijn dappere poging om het toch goed uit te leggen.

Interim-opdrachten en advieswerkzaamheden: het verschil

Afgelopen half jaar was ik op interim-basis financial controller bij een gehandicaptenzorginstelling, maar ook beleidsadviseur bij een ziekenhuis. Tussendoor deed ik een kleinere adviesopdracht. Klinkt dit nog steeds abstract? Ja..

Oké, we beginnen met het verschil tussen advies- en interim-opdrachten. Binnen gzicht kun je verschillende opdrachten uitvoeren. Een interim-opdracht houdt in dat je voor een bepaalde periode een functie uitoefent bij een organisatie (je kunt dit vaak zien doordat iemand a.i. achter zijn/haar functienaam heeft staan). Organisaties stellen om verschillende redenen iemand ad interim aan. Zo kan een vaste medewerker een sabbatical nemen, tijdelijk uitvallen door ziekte of afwezig zijn tijdens zwangerschapsverlof. Daarnaast duren wervingsprocessen vaak lang: vacature opstellen en uitzetten, brieven lezen, gesprekken plannen, opzegtermijn kandidaat. Om toch doorgang te geven aan de werkzaamheden van een openstaande vacature kun je de functie op interim-basis laten vervullen. Je zet dan een tijdelijke werknemer in.

Een advies- of projectopdracht houdt in dat je meestal, voor een van tevoren afgestemd aantal uur per week, aan een bepaald advies of project werkt. Soms hebben organisaties een onafhankelijke, objectieve en frisse blik nodig van een externe adviseur, om een gedegen advies uit te kunnen brengen of een project van de grond te krijgen. Door onze ervaring als adviseur zie je vaak hoe het reilen en zeilen er in andere en vergelijkbare organisaties aan toe gaat. Deze kennis kan je goed toepassen.

Nieuwe mensen leren kennen
Bij gzicht voel ik me verbonden met mijn gzicht-collega’s, maar vaak heb ik ook nog ‘bonus’-collega’s. Collega’s die je tijdens een opdracht leert kennen, waarmee je samenwerkt en soms ook nog contact onderhoudt na je opdracht. Het nadeel is wel dat je vaak afscheid moet nemen. Aan de andere kant ontmoet je veel nieuwe mensen en heb je altijd je gzicht-collega’s om op terug te vallen!

Wat bovendien leuk is, is dat je ook voor gzicht genoeg kunt doen. Zo ben ik met een groepje gzicht-collega’s actief in de werkgroep Ziekenhuis en ben ik nu (zoals je leest) een blog aan het schrijven voor gzicht. Daarnaast hebben we een keer per maand een gzicht-middag met alle collega’s. Ook kun je kennissessies organiseren of bijwonen om met collega’s kennis te delen over bepaalde onderwerpen. Bijvoorbeeld over de Juiste zorg op de juiste plek tot sessies over financiële modellen.

Je eigen weg vinden
In de bijna 3 jaar dat ik bij gzicht werk, heb ik verschillende opdrachten gedaan, zowel op interim basis als op advies- en projectopdrachten, in verschillende zorgorganisaties. Aan het begin van mijn carrière was ik zoekende welke opdrachten het beste bij mij zouden passen. Door al die verschillende opdrachten weet ik inmiddels waar mijn sterke punten liggen en welke soort opdrachten ik het leukste vind om te doen. Al blijf ik het lastig vinden om uit te leggen, wat ik nu precies doe als adviseur natuurlijk!

Ben jij nog zoekende? Of weet jij al precies wat je wilt? Bel me op! Dan kunnen we samen kijken of en hoe we wellicht jouw werk als ‘adviseur’ bij gzicht kunnen invullen! Kijk ook eens bij onze vacatures, wie weet kom jij ons team binnenkort wel versterken.

Deel deze post:

Meer blogs van Noortje