Innovatiekracht in de langdurige zorg

Innovatiekracht in de langdurige zorg

Samen de toekomst creëren

Ga eens na voor jezelf. Als je ouder wordt, wil je graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ten minste, veel mensen willen zo lang mogelijk thuis wonen én eigen regie blijven houden over het leven dat je leidt. Maar kan dat? In het nieuws zul je ongetwijfeld berichten lezen waardoor je je zorgen zou kunnen maken over je oude dag. Zorgorganisaties in de langdurige zorg zijn echter hard aan het werk om de langdurige zorg te veranderen, met innovatie en samenwerking als sleutelwoorden. In deze blog lees je hoe wij samen met zorginstellingen de uitdagingen van de toekomst aangaan, zodat ook jij straks je oude dag kunt vormgeven zoals jij dat het liefste wil!

Het goede gesprek als basis

Wat is jouw beeld van ouder worden? Weet jij eigenlijk hoe je ouder wil worden of hoe jouw dierbaren dit zien? Wat zijn hun wensen en dromen eigenlijk? De campagne ‘Praat vandaag over morgen’ nodigt iedereen uit om in gesprek te gaan over hoe jij je oude dag voor je ziet. En wat je wel of juist niet wil. Het gaat er namelijk niet alleen om dat de zorg goed geregeld is; maar juist ook dat deze past bij jouw persoonlijke wensen en een waardig leven ondersteunen. Ook zorginstellingen zijn steeds meer bezig met ‘het voeren van het goede gesprek’, ook met elkaar. Door elkaar op te zoeken aan regionale tafels en in regionale samenwerkingen gaan zij de uitdagingen van de toekomst tegemoet en slaan ze de handen in een rondom vele thema’s.

Langer thuis, hoe doe je dat dan?

Veel ouderen willen zelfstandig wonen en zo lang als dat kan eigen keuzes maken: eigen regie! Eigen regie houden over je leven klinkt heel mooi. Maar het daadwerkelijk toepassen van die eigen regie vraagt iets van jezelf én van zorgprofessionals. Van “zorgen voor” naar “ervoor zorgen dat”. Zorgprofessionals worden getraind om ouderen te helpen zoveel mogelijk hun eigen leven te leiden. Dat vraagt om een andere kijk op zorg, met meer aandacht voor preventie, revalidatie en inzet van ondersteunende technologie. Niet overnemen maar helpen en het leren van vaardigheden. Door ouderen te helpen zo zelfstandig mogelijk te leven houden ze zoveel mogelijk eigen regie en kunnen ze langer thuis wonen.

Modern werkgeverschap

De krapte op de arbeidsmarkt is een grote uitdaging in de langdurige zorg. Om voldoende en goed personeel te vinden en te behouden, is het belangrijk om te investeren in een prettige werkomgeving. Steeds meer organisaties bieden opleidingen op maat, flexibele(re) werktijden en moderne arbeidsvoorwaarden. Ook wordt er bijvoorbeeld gewerkt met organisatiebuddy’s die nieuwe collega’s helpen onboarden. En organisaties zetten zich in om mensen met een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse cultuur een vliegende start te bieden in de zorg.

Woonzorgconcepten en technologie

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is praktisch niet altijd mogelijk. Althans, nog niet. Woningen zijn lang niet altijd geschikt voor je oude dag. Daarnaast is het voor zorginstellingen praktisch gezien niet mogelijk om bij alle ouderen in de wijk langs te gaan als mensen ver van elkaar vandaan wonen. Daarom zie je steeds meer “geclusterde” woongroepen ontstaan, waar ouderen dichtbij elkaar wonen. Op die manier ontstaat als het ware een community met zelfstandige ouderenwoningen. De woningen zijn zelf op aangepast en voorzien van ondersteunende technologie. Denk bijvoorbeeld aan slimme gordijnen, medicijndispensers of slim incontinentiemateriaal. Deze middelen zijn bedoeld om de zelfstandigheid en veiligheid van mensen te vergroten én verlicht daarnaast de werkdruk voor de zorgprofessionals

Samen de toekomst van zorg vormgeven

In al deze uitdagingen is samenwerken de sleutel tot succes! We nodigen je graag uit om contact met ons op te nemen om te bespreken hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het realiseren van innovatiedoelen. Samen kunnen we de zorg van morgen vormgeven, waar jij centraal staat en waar zorgprofessionals met plezier en voldoening hun werk kunnen doen.

Deel deze post: