De financiële kant van de zorg

Jesse gzicht

In deze blog nemen we je mee in de werkzaamheden van een financieel adviseur. Dit doen we aan de hand van een voorbeeld. Een opdracht van twee fuserende ouderenzorgorganisaties die financieel stabiel en ongeveer even groot zijn. Fuseren heeft een grote impact op de financiën van een organisatie. Hoe gaat de financiële organisatie er na de fusie uitzien, hoe brengen we de vastgoedportefeuilles bij elkaar en welke synergiën worden gerealiseerd? Dit soort vraagstukken komen we tegen in opdrachten als financieel adviseur. Wil jij aan de slag als financieel adviseur? Hieronder lees jij hoe wij als gzicht een financiële opdracht aanvliegen.

Jij als financieel adviseur


In de beschreven opdracht vervullen wij de rol van strategisch financieel adviseur. Dit houdt in dat wij in samenspraak met de controllers van beide organisaties advies geven over de business case vanuit zowel de financiële kant, door middel van het maken van berekeningen, als vanuit de kwalitatieve en bedrijfsmatige kant. Bij het kwalitatieve en bedrijfsmatige richten we ons op de toekomstbestendigheid van de plannen en of het in lijn ligt met de strategische doelstellingen van de organisatie. Denk bij het financiële aan het opstellen van een meerjarenprognose, het doorrekenen van de scenario’s en het berekenen van de bedrijfswaarde voor beide organisaties.

Een meerjarenprognose stelt een organisatie in staat om tientallen jaren in de financiële toekomst te kijken. Met de prognose is het bijvoorbeeld mogelijk om de uitkomsten van een business case te berekenen en te voorspellen. Samen met de controller vullen we de berekeningen in en bespreken we de uitkomsten. Stap voor stap komt de klant verder in het maken van een strategie die leidt tot een duurzaam rendement. Met onze ondersteuning is de controller steeds beter in staat het gesprek aan te gaan met bijvoorbeeld de Raad van Bestuur en de accountant.

De vaardigheden van een financieel adviseur


Als strategisch financieel adviseur neem je een kritische houding aan. Je werkt mee aan een passende strategie en oplossingsrichting. Je gaat gezamenlijk in gesprek om bijvoorbeeld advies te geven over de mix van zorgcliënten die aanwezig moeten zijn om de business case rendabel te maken. Jouw analytische vaardigheden helpen jou om de verbanden tussen en binnen de financiële modellen snel te zien en te verbeteren.

Je bent een sparringpartner voor de klant en helpt hen bij het maken van financiële keuzes die in lijn liggen met de strategie van de organisatie. Goed communiceren, de juiste vragen stellen, en het hebben van een financiële achtergrond helpen je daarbij. Ben jij bijvoorbeeld in staat om een resultatenrekening te lezen, die te analyseren en in te schatten welk effect een business case heeft?
Deze vaardigheden leer je on the job neem je mee in al je opdrachten. gzicht faciliteert dit door kennissessies en coaching aan te bieden omtrent planning & control, Excel en meerjarenprognoses. Gecombineerd met je leergierigheid en enthousiasme maken dit de ideale eigenschappen voor een goede adviseur.

Dit wil ik ook!


Oriënterende op de banenmarkt en geprikkeld door deze blog? Gemotiveerd om te werken aan afwisselende opdrachten om je te ontwikkelen tot een adviseur met brede kennis? Check dan onze vacaturepagina of drink eens vrijblijvend een kopje koffie met Jesse.

Deel deze post: